CoFuFun, new Nendo station square in Kyoto CoFuFun, new Nendo station square in Kyoto
Architecture

CoFuFun, new Nendo station square in Kyoto

Written by Redazione |

05 July 2017

Train stations are becoming reference points for citizens and visitors as integration and entertainment centres within the urban pattern: this is another reason why in Kyoto the Japanese architect Nendo was committed to creating a master plan for the new square of the Tenri Station.

It was rebaptized CoFuFun to synthesize in the name the concepts of cooperation and community, but also of entertainment: in fact, the project wants to create a new life dimension for the local population, an area aimed at organizing events and concentrating touristic or leisure structures for residents. 

The works will concern a total area of about 6,000 square meters, including bicycle rent points, stores, green areas and playgrounds, bars, refreshment and meeting places.

However, the particular project name has other reasons, too: first of all, the square landscape is enriched with the so-called “cofuns”, ancient Japanese tombs characterizing the borders of the Tenri area; in addition, the name also recalls the colloquial term “Fufun”, indicating a sort of buzz, unconscious but happy, exactly the same atmosphere of spontaneous joy that is planned to be reproduced in the square.

In the end, the square structuring is aimed at recreating the geographic features of the area, marked by the Nara basin and surrounded by mountain chains on all sides.

previous

Tecno, the company's headquarters in Paris is by Le Corbusier

next

Marco Piva Studio for Donnafugata Golf Resort & Spa

The new Casa Alitalia lounge by Studio Marco Piva
Architecture

The new Casa Alitalia lounge by Studio Marco Piva

Recently the new Casa Alitalia lounge has been inaugurated in the departures area E of Rome Fiumicino Leonardo da Vinci Airport...

Zilio A&C presents the new Pebble collection
Design

Zilio A&C presents the new Pebble collection

At this year's Salone del Mobile in Milan Zilio A&C proposed a news designed for spaces that change and reconfigure when...

The temporary Jungfrau Pavilion by Antonio Scarponi
Architecture

The temporary Jungfrau Pavilion by Antonio Scarponi

An architectonic contribution to the long iconographic tradition of the Jungfrau series inspired by the mountain panorama and...