Twin-Set, the new offices by BP Architects Twin-Set, the new offices by BP Architects
Architecture

Twin-Set, the new offices by BP Architects

Written by Redazione |

28 July 2017

The habit of beauty is not new for Twin-Set. So, it is not a coincidence that the well-known fashion brand entrusted BP Architects with the task of renovating the corporate offices in Carpi, Modena, thereby restoring, expanding and enhancing an existing industrial building. 

The designers, Silvio Binini and Emanuele Piccinini, describe their work as follows: 

The project is the result of the winning concept of ideas that, over time, has evolved considerably from its first version to meet the client's functional requirements and image best. The original architectural theme - to design a new representative facade on the existing industrial building - has been transformed into a volume designed for directional, commercial and technical-creative activities that, like an 'architectural dress', surrounds both sides of the productive structure. Therefore, we focused on a building envelope able of expressing the real and gentle image that identifies the brand. The facades are made up of projecting and clear single bands, the soft design of which is shaped to wrap the form of the building behind.”

The new building envelope, imprinted on comfort and energy savings, re-defines the layout of the complex. The design of the new facade, which encapsulates the expanded volumes, also enriches the intervention since it becomes anti-seismic and the production areas are restored without having to forego aesthetics. 

There is a scenic spiral staircase in the entrance that connects the corporate area to the showrooms where the collections are presented, the fashion show rooms, the terrace where events are held, the style office with laboratories for prototypes, samples and the receiving of suppliers in addition to the offices and support spaces, including a fitness area reserved to the employees. 

The facades are characterised by a marked horizontal pattern, with a wide recess at the main entrance. Inclined copper sun blinds enhance the transparent surfaces by giving them a unique plastic and material impact and divide the windows.

previous

Bludiprussia, new spaces, and projects for the colour house

next

Bjarke Ingels designs the Tirpitz Museum

Progress Profiles, new panels that make life easier
Design

Progress Profiles, new panels that make life easier

Saving time and carrying out renovations of indoor and outdoor spaces with creativity: it is with these two objectives that...

Theatro, a new showroom concept for Thema and Schüco Italia
Architecture

Theatro, a new showroom concept for Thema and Schüco Italia

More than an exhibition space: Theatro is the new area located in Verano Brianza (MB) and created by Thema and Schüco Italia with...

Martinelli Luce celebrates Cobra’s 50th year
Design

Martinelli Luce celebrates Cobra’s 50th year

2018 has just begun and already opens with celebrations for an important birthday: 50 years of the Cobra lamp, designed in 1968 by...