Bjarke Ingels designs the Tirpitz Museum Bjarke Ingels designs the Tirpitz Museum
Architecture

Bjarke Ingels designs the Tirpitz Museum

Written by Redazione |

03 August 2017

The archistar Bjarke Ingels strikes again. His latest work is the new Tirpitz Museum in Blåvand, Denmark, a special “invisible museum” of 2 800 square meters created in an old bunker dating back to the Second World War. 

The architect describes the project as follows:

The architecture of the Tirpitz is the very antithesis of the bunker. The massive hermetic object contrasts with the lightness and opening of the new museum. The galleries are integrated into dunes like an open oasis in the sand; it is a clear contrast with the cement of the Nazi fortress. The bunker is the only reference to a long ago obscure heritage that, after careful examination, marks the entrance to a new cultural meeting place.

However, the connection is not only with the history, but also with the landscape and surrounding nature, in a harmonious relationship between environment and structure that communicate in the sign of opening and crossing through a series of cuts made in the pre-existing concrete

The Tirpitz Museum is set up as an innovative cultural complex organized in such a way to accommodate up to four exhibits at the same time and can make the most of its landscape, which is fully integrated. 

This project, which combines cultural commitment and architectural innovation, once again confirms the experimental vocation of one of the most impressive design studios of our time.

previous

Twin-Set, the new offices by BP Architects

next

A house surrounded by the green hills of the Langhe

Abimis, Atelier kitchen in the heart of a historical building in Vicenza
Design

Abimis, Atelier kitchen in the heart of a historical building in Vicenza

Located on the top floor of a historical, 19th century apartment block in Vicenza, a large, charming and bright apartment has...

Ethereal linearity, G House looks out towards the mountains
Architecture

Ethereal linearity, G House looks out towards the mountains

Clean, simple and relaxing. With these three adjectives Italian architect Alfredo Vanotti describes its G House project...

Hook, smart working becomes pop
Design

Hook, smart working becomes pop

In the age of smart working managing to create a “study corner” at home is an increasingly felt need: this is the reason why...