Ca’ delle Alzaie, the project by Stefano Boeri in Treviso Ca’ delle Alzaie, the project by Stefano Boeri in Treviso
Architecture

Ca’ delle Alzaie, the project by Stefano Boeri in Treviso

Written by Redazione |

26 October 2018

A forest replaces a factory. It is Stefano Boeri’s simple but revolutionary idea for Ca’ delle Alzaie project in Treviso: on the site of an abandoned old factory, three small buildings on the river bank host 120 trees and 400 bushes on their faces, which on their own are able to produce more than 2.7 tons of oxygen per year

The three Cà delle Alzaie residences, designed by Stefano Boeri Architetti, integrate the vegetation component into the architectural structure of the northern and southern exposures that, in different manners, host trees and large bushes which, in line with the research and design of Stefano Boeri Architetti on Urban Forestry, contribute to the environmental regeneration of this part of the city. 

The three blocks are, on one hand, completely surrounded by a private garden, while on the other hand, establish a direct relationship with the river park through a public cycle- and foot-path connected to Viale IV Novembre, one of the main streets of Treviso, which leads directly to the heart of the historic center. 

The buildings, each seven floors high, although placed beside each other, present slightly different orientation because they are rotated in order to have the optimal disposition of the windows, able to best guarantee privacy, optimize the exposure towards the south and the benefits in terms of energy comfort.

Each floor hosts two or three apartments, each with two or three bedrooms, and all the daytime areas face south, towards the river, while the night areas face north; on the other hand, the shrubbery and trees present on the building façades establish a visual relationship with the riparian forest on the opposite side of the Sile. 

Moreover, the southern façade is defined by a series of continuous terraces three meters deep and separated by vertical elements holding the plantings: each apartment has access to the terrace and benefits from the shade of the crown of at least one tree. 

The full length of the north façade, however, presents a series of linear overhanging vases for small and medium bushes, regularly interspersed with vertical containers, analogous to those on the southern façade, for medium and large bushes. 

In addition, even the garages and parking spaces are situated on an underground level covered with backfill that preserves the continuity of the green space that joins it to the public green space of the riverside. 

The project, which sets out the reclamation of an area approximately 10,700 m2 currently in a state of decay, aims to maximize the surface area dedicated to green, whether public or private: the green area of the block of flats is divided into private gardens of the ground floor residences and shared gardens that follow the gentle slope of the embankment to the bank of the Sile River. 

According to the architect, the intervention will be “a discrete presence that recomposes the relationship between the city of Treviso, just a few steps away from the ancient walls, and the Sile River”. 

Tags:

previous

Villa FC, the vintage renovation near Cuneo

next

The new SOBI Italia headquarters in Milan

 The new Glory Casa showrooms by Vudafieri-Saverino Partners in China
Architecture

The new Glory Casa showrooms by Vudafieri-Saverino Partners in China

Glory Casa is Asia’s leading company for the sale of haute de gamme furniture and furnishings and today it has become the...

Abimis, Atelier kitchen in the heart of a historical building in Vicenza
Design

Abimis, Atelier kitchen in the heart of a historical building in Vicenza

Located on the top floor of a historical, 19th century apartment block in Vicenza, a large, charming and bright apartment has...

Ethereal linearity, G House looks out towards the mountains
Architecture

Ethereal linearity, G House looks out towards the mountains

Clean, simple and relaxing. With these three adjectives Italian architect Alfredo Vanotti describes its G House project...