The new Engie headquarters in Milan The new Engie headquarters in Milan
Architecture

The new Engie headquarters in Milan

Written by Redazione |

10 December 2018

Transparency and sustainability are the two pillars of the new Italian headquarters designed by Park Associati studio for Engie in the heart of Bicocca, an important developing area in the city of Milan. 

The project proposes a complete renovation of a poor architectural quality building from the beginning of the 1980s: the refurbishment converts the building into a contemporary property and a relevant focus of the project is on the improvement of the building's energy performance, in order to achieve standards of excellence. 

Regarding the reorganisation of the space, by adjusting the volumes of the two ground-floor reception areas the heart of the building's connections has shifted to the urban fabric towards the underground station and the main boulevard: it has been given due prominence to the green area, which is currently also visible from the street. 

The flexibility of interior office spaces as well as the façade system was reconsidered, with a view to adapting them to the current energy-saving and soundproofing requirements; in general, the composition of the various volumes was re-proportioned and re-adjusted in order to achieve a much lighter and articulated configuration. 

In addition, a new porter's lodge has been positioned right at the front of the property, consisting of a complex system of transparent glass and press-bent sheet metal seamlessly merging with the fence of the building's property; still within the perimeters of the site, an overhanging roof offers protection to the building's guests. 

Moreover, the ceiling-to-floor design of the new insulated double-glazing façade makes the most of the transparent casing and allows for a full visual connection between the workplace and the external environment. 

Finally, a compositional layer outlined by horizontal and vertical anodised aluminium intradoses, designed in such way as to fragment the building's size, has been super-imposed onto the design of the various glass modules. 

An innovative building in harmony with the values of the company.

Tags:

previous

Hercule, like an iceberg from the ground

next

Primo Piano Fitness & Cattleya Wellness, a space for body and soul

Hook, smart working becomes pop
Design

Hook, smart working becomes pop

In the age of smart working managing to create a “study corner” at home is an increasingly felt need: this is the reason why...

Lobby Alive, CaberlonCaroppi redesigns the hotel lobby for NH Group
Architecture

Lobby Alive, CaberlonCaroppi redesigns the hotel lobby for NH Group

Lobby Alive is the name of the new concept developed by the architectural studio CaberlonCaroppi to reinvent the hotel lobby in...

Sponge, the marble flowerpots by Moreno Ratti
Design

Sponge, the marble flowerpots by Moreno Ratti

Sponge is the name of the collection of flowerpots designed by Italian architect and designer Moreno Ratti to explore an...