Abimis, a precious kitchen for a farmhouse in Versailles Abimis, a precious kitchen for a farmhouse in Versailles
Design

Abimis, a precious kitchen for a farmhouse in Versailles

Written by Redazione |

26 July 2019

In France, in the countryside just a few kilometres outside Paris and near the hunting ground of Forêt de Marly, a 17th Century farmhouse formerly used as an “outbuilding” of the royal palace of Versailles was recently refurbished and converted into a luxurious and comfortable residence.

The project began with the refurbishment of the farmhouse in "château" style and was directed by French architect Julie Smith, who wanted to respect and retain all the building’s historic features, both in terms of structure and interior: in fact, the furnishings were carefully picked to create a mixture of French antique pieces with Italian designer furnishings and lights with a more contemporary look, to create a mesmerising contrast between antique elements and modern statement pieces. 

In this prestigious context, the room dedicated to the kitchen plays the starring role in the domestic setting, providing a comfortable and sociable place: to enhance this setting further, the architect chose the sophistication and elegance of ATELIER by Abimis and placed a large rectangular stainless steel module equipped with storage space in the centre of the kitchen, providing a generously sized work surface, in Pietra Serena sandstone, which can also be used as a table if need be. 

The cooking block was instead placed beside the ancient stone sink and, in order to increase the functionality of the space, the original 19th Century sideboards and dressers were also topped with stainless steel worktops by Abimis, while others were embellished with the use of Pietra Serena sandstone.

In conclusione, the kitchen, which is functional, elegant and entirely custom-made, is perfectly integrated with the peculiar project, that is “rustic” and sophisticated at the same time: a further proof of the versatility of the solutions offered by Abimis.

Tags:

previous

Clan Milano presents the new catalog INTERNO C

next

Colorplay by Marazzi, the power of colour

The restyling of MoMA: glass and steel for the new entrance by Frener & Reifer
Architecture

The restyling of MoMA: glass and steel for the new entrance by Frener & Reifer

There is a touch of Italy in the recent restyling of the famous Museum of Modern Art in New York (MoMA), recently reopened to the...

Saba Italia, a metallic thread for the new Philo system
Design

Saba Italia, a metallic thread for the new Philo system

Philo is the name of the new seating system designed by Marco Zito for Saba Italia and based on a simple metallic thread which draws...

Black Body Mountain Shelter, the refuge is a telescope
Architecture

Black Body Mountain Shelter, the refuge is a telescope

The Black Body Mountain Shelter is a peculiar safe refuge for hikers designed by the architects Michele Versaci e Andrea Cassi...