Biennale Architettura, Piuarch in the Italian Pavilion with the “Latteria Diary Store” project Biennale Architettura, Piuarch in the Italian Pavilion with the “Latteria Diary Store” project
Architecture

Biennale Architettura, Piuarch in the Italian Pavilion with the “Latteria Diary Store” project

Written by Redazione |

05 June 2018

It is Italy and precisely its complex physiognomy that inspired the theme of the Italian Pavilion at the 16th edition of the Biennale Architettura 2018: Arcipelago Italia. Projects for the future of the country’s interior territories. is in fact the theme of curator Mario Cucinella’s project at the famous Venetian kermesse: it contains those places and territories of tradition, often far from the nerve centers of production and business, where the landscape is still largely rural and authentic but has been able to face small but significant changes with exemplary actions.

The map moves from the south to the earthquake-hit areas of central Italy, up to the Alpine settings in the north: it is this geographical belt in particular that concerns the Valtellina Diary Store project, designed by Piuarch for an invited competition and selected by Mario Cucinella for the exhibition at the Italian Pavilion, scheduled from May 26 to November 25, 2018.

An expansion of an existing building in the municipality of Postalesio, in the province of Sondrio, the Valtellina Diary Store presents itself as a balanced narration of the transformations taking place in the colder parts of our nation. A hinge between the old and the new, which links the historical typology of the alpine malga, or summer hut – a building characterized by a low profile and a single volume that provides shelter from winter snow and summer sun – with its own contemporary interpretation, thus establishing an enduring relationship with the area to which it ​​belongs.

The building designed by Piuarch is 54 meters long and 21 meters wide, and is covered by a single large roof with front and side overhang, faced with sheet metal on the outside and wood inside, creating an area of about 1000 square meters, 340 square meters of which are outdoor spaces; on the two short sides, the roof extends for another 9 meters from the building profile, forming a large covered square; on the long sides, instead, the roof lowers until reaching a height of 2.2 m and a width of 3 m, facilitating access to the cooperative’s commercial areas and creating a pleasant dehors connected with the complex’s functions, including the sales area, bar and restaurant.

There is no visual boundary between inside and outside, and the completely transparent façades erase any separation and make the notable pitched roof seem almost to be hanging in the air.

The flooring also articulates the same conditions of continuity: made from local stone, it defines the square and the covered area of the design, enriched with exposed laminated wood structures and opaque curtain walls, also in wood, that enclose the central core containing the services and the conference room.

Traditional materials and the return to a local building type thus seal this complex’s link with the history of the area, while the large glass walls open to the theme of modernity and, above all, to the panoramic view of the still virtually uncontaminated rural landscape of the Valtellina.

previous

The new Lavazza Headquarters by Cino Zucchi

next

Vudafieri Saverino Partners designs a new Japanese restaurant in Milan

Theater House, the apartment is a theatrical setting in Turin
Architecture

Theater House, the apartment is a theatrical setting in Turin

Art and reading are the favourite activities of a couple who decide to renovate an early twentieth-century apartment in the...

Ritzwell renews the iconic JK Easy Chair
Design

Ritzwell renews the iconic JK Easy Chair

A delicate mixture of contemporary design and traditional Japanese reflection on the passage of time: after 15 years absence...

Casa Nili, Zupelli transforms a house in Brescia
Architecture

Casa Nili, Zupelli transforms a house in Brescia

Immersed in the province of Brescia, Casa Nili is the name of the project by Zupelli Design Architettura studio which concerns...