Stefano Boeri designs new Palazzo Verde in Antwerp Stefano Boeri designs new Palazzo Verde in Antwerp
Architecture

Stefano Boeri designs new Palazzo Verde in Antwerp

Written by Redazione |

10 January 2019

Bosco Verticale goes to Belgium: Palazzo Verde will be the first Belgian project signed by Stefano Boeri Architetti and it is going to be the new landmark of Antwerp Nieuw Zuid district whose masterplan establishes that half of its surface – 12 hectares – is destined to be green. 

The L-shaped building is located in a central plot of the masterplan designed by Bernardo Secchi and Paola Viganò, where it closes the side of the block that faces river Scheldt and embraces a semi-private green courtyard in its central part designed by belgian landscape architect Bas Smets. 

In addition, from the courtyard, through a series of wide steps that also work as an amphitheater, you can access the Circularity Center where tenants and citizens can fix their bicycles and some other domestic objects. 

The cascading structure of the building gives the possibility to host a small forest that is going to unfold itself on three terraces at the fourth, sixth and seventh floors: botanist Laura Gatti has selected specifically native species and has worked with the concept of forest and its undergrowth to give every terrace, the tenants can access to through staircases, a protected and inclusive space that it is obtained by placing trees and shrubs on the edges of the terraces. 

Consequently, thanks to 86 trees, 2200 shrubs and perennials for a 428,88 square meters of green surface, this new project will immediately become the greenest building in Belgium: in fact, with the semi-public garden at the ground floor and the three huge terraces designed to host three roof gardens, Palazzo Verde is going to give its own contribution to fight air pollution absorbing 5.5 tons of CO2 per year. 

Finally, the whole building has 67 apartments and it is designed according a grid of 5 x 5 meters, with the possibility of having 6 apartments at the building’s heads with a double or triple exposition and private terraces: in particular, balconies are mantained as exterior spaces, treated with white plaster and a wooden pavement, while loggias are finished with a wooden cladding so that it s possible for the tenants to annexe this space to their unity extending its living surface. 

In conclusion, public and private space perfectly blend into one another in this new project that integrates architecture with urban and environmental context also incorporating huge portions of nature. 

Tags:

previous

The Cube, Renzo Piano’s office building for Paddington Square in London

next

Lumen Museum, a new space dedicated to mountain photography

The restyling of MoMA: glass and steel for the new entrance by Frener & Reifer
Architecture

The restyling of MoMA: glass and steel for the new entrance by Frener & Reifer

There is a touch of Italy in the recent restyling of the famous Museum of Modern Art in New York (MoMA), recently reopened to the...

Saba Italia, a metallic thread for the new Philo system
Design

Saba Italia, a metallic thread for the new Philo system

Philo is the name of the new seating system designed by Marco Zito for Saba Italia and based on a simple metallic thread which draws...

Black Body Mountain Shelter, the refuge is a telescope
Architecture

Black Body Mountain Shelter, the refuge is a telescope

The Black Body Mountain Shelter is a peculiar safe refuge for hikers designed by the architects Michele Versaci e Andrea Cassi...