The new Lavazza Headquarters by Cino Zucchi The new Lavazza Headquarters by Cino Zucchi
Architecture

The new Lavazza Headquarters by Cino Zucchi

Written by Redazione |

31 May 2018

Recently inaugurated in Turin, the new Lavazza Headquarters have been designed by the famous Italian architect Cino Zucchi, who has proposed a design for the new building and a renovation of the former Enel power station characterised by profound appreciation for the history of Turin and for the neighbourhood, as well as for the iconic coffee company's history and culture. 

The large existing block between Via Bologna, Largo Brescia, Corso Palermo and Via Ancona has been redesigned and opened to the city, while the documented industrial architecture have been preserved.

The heart of the project is a new, expansive tree-planted piazza in the centre of the block positioned on the axis of Via Parma, which makes the large building of the former Enel power station enter into a dialogue with the new headquarters of Lavazza. 

The office building, which communicates with the city through the extensive glazed atrium overlooking Via Bologna and the new green square, takes the form of a large “cloud“ which unites the different façades and the industrial buildings, which have been preserved and converted to new functions.

Finally, the ground floor, which houses activities characterised by a close relationship with the public, faces a number of “theme gardens“ which create a new green filter between the building and the city.

The new complex, called “Nuvola Lavazza”, will be open to public in June.

Tags:

previous

Studio Marco Piva at Biennale Architettura in Venice

next

Biennale Architettura, Piuarch in the Italian Pavilion with the “Latteria Diary Store” project

Makà, the industrial lamp by Marc Sadler for OLEV
Design

Makà, the industrial lamp by Marc Sadler for OLEV

Industrial style, total versatility. Makà is the name of the new lamp designed by Marc Sadler for OLEV in 2020: a wireless...

Casa SR, the new spatiality of a summer house in Apulia
Architecture

Casa SR, the new spatiality of a summer house in Apulia

A house with a double nature, a public one and a private one, which respectively identify the East-West axis and the North-South...

The new metal finishes by antoniolupi
Design

The new metal finishes by antoniolupi

antoniolupi presents the new precious finishes conceived to enrich the iconic Flumood collections: the warmth and brillance...