The villa with a view on Lugano Lake The villa with a view on Lugano Lake
Architecture

The villa with a view on Lugano Lake

Written by Redazione |

23 November 2018

A life with a view. A dream that comes true if you live in the villa designed by Attilio Panzeri & Partners and situated on a piece of land overlooking the splendid Lugano Lake

The suggestive view and the impending presence of the rocky mass behind the site have dictated the principles of inclusion of the entire building: the villa relates to the rock - from which it originates - in a dynamic dialogue and, at the same time, stretches towards the lake, establishing a close relationship with the landscape

The building looks like a block of black pigmented exposed concrete (the black colour deriving from the rock from which it was created) with raw boards laid running in the same direction: this characteristic lives up the façade, emphasizing the alternation of full and empty openings. 

In addition, the light enters through the full-height openings, filling and enveloping the interior spaces of the villa and creating a warm and cozy environment: doors and windows in natural oak wood enhance this peculiarity. 

Moreover, the internal contrast between the white of the plaster and the black of the concrete creates suggestive plays, underlined by the continuity of the spaces and the glimpses that the villa skillfully offers. 

The villa is built on three levels.

The basement houses the technical rooms, the garage and the living spaces for guests; thanks to the white colour of the resin on the floors and plaster on the walls, the rooms gain a surprising shine and open towards an external patio. 

The living area is located on the ground floor: a spacious living room with a large fireplace overlooks the garden which juts into an infinity pool where the view encompasses the entire surrounding landscape; on the upper level, the night zone provide four bedrooms and a study, each with private bathrooms and wardrobe; on the other hand, the roof is flat and covered with black gravel. 

Great importance is given to the external layout, with a great variety of plants and the alternation of teak flooring and turf; the paving of the vehicular area is made of small cubes of granite and enters the lobby of the villa, enhancing the continuity between inside and outside. 

Finally, thanks to a walkway in the rock you can climb to a belvedere terrace that offers a wonderful view of the entire complex and the lake, in perfect harmony with the surrounding landscape.

Tags:

previous

Studio Marco Piva designs the Pantheon Iconic Rome Hotel

next

Fabio Novembre designs new Attimi restaurant in Citylife

The new metal finishes by antoniolupi
Design

The new metal finishes by antoniolupi

antoniolupi presents the new precious finishes conceived to enrich the iconic Flumood collections: the warmth and brillance...

Slowear18, the mixology bar meets the clothing store
Architecture

Slowear18, the mixology bar meets the clothing store

Located in the heart of Milano (Via Solferino 18) and designed by Italian studio Visual Display, Slowear18 is the new...

WallPepper and PEIA Associati, the project for United Nations
Design

WallPepper and PEIA Associati, the project for United Nations

PEIA Associati Architecture Studio has recently restyled the prestigious Hall XIX of United Nations in Geneva, which is...