Architecture

The Alpine home by studio wok in Bormio

February 26, 2021
Avatar

scritto da:

The Alpine home by studio wok in Bormio

 

A house designed for welcoming friends and family, located at the foot of Mount Reit in a classic Alpine building from the late 1970s: this is the latest project designed by Italian studio wok in Bormio (Italy) for a young family who loves the mountain landscape.

In the apartment, measuring around 75 sqm, the removal of all internal partitions has allowed for a new definition of space through the creation of three distinct volumes; built entirely of wood and drywall, they enclose all fixed cupboards and bathrooms, making it possible to establish the order of the various rooms in the house, which follow one another in a fluid manner but without any clear distinction between them.

The space can be rearranged using sliding panels and the position of the volumes also allows the light coming from the many windows to become a fundamental element of the architecture and its atmosphere, starting from the entrance – an intimate space with a bench, shoe rack, and utility cupboards.

The living area is flooded with light and views from the four windows facing south-east and south-west; the kitchen is open but integrated into one of the wooden volumes, while the buffet unit and the table with a long bench ensure that the room can be used as a convivial space.

The master bedroom is simple and essential with a small private bathroom, and the second bedroom features a warm and cosy wood-panelled alcove, evocative of an alpine hut, which houses a bunk bed with a pull-out bed.

All the materials are locally sourced: the floor is made of larch wood, while the stone used in the entrance floor, bathrooms, and kitchen countertops is green serpentine; the star of the home is the pinewood used for all the custom-designed and made-to-measure furniture, the window frames, and the wall and ceiling panelling.

The delicate hues of the pine and larch woods are contrasted by the green-painted sliding doors and kitchen unit buffet, which, together with the serpentine, complete a minimalist palette with a warm, cosy feel that is typical of mountain homes.