The new Cultural Center by Fuksas in Beijing The new Cultural Center by Fuksas in Beijing
Architecture

The new Cultural Center by Fuksas in Beijing

Written by Redazione |

06 August 2018

"Our building is a mirror, a screen or a canvas upon which the life of this area will play out. Life as culture. Culture as life."

With these words the Italian architect Massimiliano Fuksas describes the project of the new CBD Cultural Center located in the heart of Beijing, in Chaoyang Administrative District, the largest and the second most populous in the capital, where the main foreign Embassies are located.

The site, measuring approximately 136 m by 68 m, is in a prominent location, facing directly unto the new central recreational park currently under construction and it sits at the focal point of what will be one of the top business districts in Beijing and the most important in terms of economic development, industrial cluster and urban planning.

The project is developed from the concept of two separate volumes of mirror finished stainless steel, linked by a transparent and permeable glass atrium containing a sculptural staircase which connects all public functions of the building; these two main volumes are defined by their differing functions; the West volume containing performance spaces and the East volume a convention centre and large function rooms. 

The complex elegantly highlights the context: in fact its special mirrored facades have beem designed to constantly reflect not only the park and the surrounding buildings but, above all, the life of inhabitants. 

Tags:

previous

New architectural finishes by GAUDÌ

next

The new Alysi store by Studiopepe

Casa SR, the new spatiality of a summer house in Apulia
Architecture

Casa SR, the new spatiality of a summer house in Apulia

A house with a double nature, a public one and a private one, which respectively identify the East-West axis and the North-South...

The new metal finishes by antoniolupi
Design

The new metal finishes by antoniolupi

antoniolupi presents the new precious finishes conceived to enrich the iconic Flumood collections: the warmth and brillance...

Slowear18, the mixology bar meets the clothing store
Architecture

Slowear18, the mixology bar meets the clothing store

Located in the heart of Milano (Via Solferino 18) and designed by Italian studio Visual Display, Slowear18 is the new...