Z House, the holiday home celebrates the Alpine landscape Z House, the holiday home celebrates the Alpine landscape
Architecture

Z House, the holiday home celebrates the Alpine landscape

Written by Redazione |

28 August 2019

A symbiotic relationship with the mountains and the surrounding landscape is the main feature of Z House, the new holiday home designed by GEZA architecture studio in Tarvisio, a Northeastern region of Italy.

The building is situated on a steep slope and has been built to perfectly befit the Alpine scenery and camouflage itself in the natural environment: it is characterised by light-filled interiors, timber-clad façades, steeply pitched gable roofs and an interesting concept of multiple perspectives enhances the journey to the entrance of the house.

The structure is neatly divided into two volumes with regard to the differing functions: at entrance level, a large living area fills a double-height space, with large glazed windows framing the incredible views of the outdoors; from this space, the master bedroom is located on an upper floor to overlook the living area, while the other bedrooms, the sauna and wellness area are located on the lower floor.

The primary structure of the Z House is made from concrete (exposed on the floors and ceilings) but the skin is clad in vertical timber slats, characterizing the external aesthetic; on the other hand, this timber material is continued into the some of the interior, creating a relationship between the indoor and outdoor architectural expression and bringing warmth to the spaces.

A special residence conceived to celebrate the wonderful Italian mountains.

Photography is by Gianni Antoniali.

Tags:

previous

Stefano Boeri plans Africa's first Vertical Forest

next

Villa Cardo, a dreamy holiday home in Puglia

IMM Cologne 2020, Calvi & Brambilla designed the stand for Desalto products
Design

IMM Cologne 2020, Calvi & Brambilla designed the stand for Desalto products

On the occasion of IMM Cologne 2020 a stand inspired by the modernist home and designed by architects Calvi & Brambilla was...

The new Milkman headquarters by Studio Wok in Verona
Architecture

The new Milkman headquarters by Studio Wok in Verona

For the new Milkman headquarters in Verona (Italy) Studio Wok’s architects have designed a workspace in line with the...

Pilkington Microwhite, the evolution in the art of mosaic
Design

Pilkington Microwhite, the evolution in the art of mosaic

Pilkington Microwhite™ is a thin glass of extraordinary quality, manufactured through the float process: the extra-clear...