Architecture

Il Refettorio, Studio Tortato celebrates Venice in the new Majer restaurant

March 7, 2022

scritto da:

Il Refettorio, Studio Tortato celebrates Venice in the new Majer restaurant

 

Il Refettorio” is the name of the place born from the collaboration between Studio Tortato and Majer, a brand that has ten locations throughout Venice, characterised by particular attention to every detail, from the food served to the spaces where it is prepared and consumed.

“Il Refettorio” is a timeless restaurant, where natural materials and artisanship meet a scenery dominated by color as a design fulcrum – starting from the blue of the floor, the red of the bricks, the gray of the plaster, and the black of the ebony.

Studio Tortato has handled the interior design of the entire project, from specifying the materials to designing the furnishings and lighting fixtures conceived and produced exclusively for this project, working together with the best artisans.

The bar – the centerpiece of the room – was made with pewter and ebony, a choice dictated by the desire to use materials that would last over time, a unique piece that recalls its link with the city through the insertion of two metal bars on the front that record the two greatest historical levels of high water in Venice. A sort of trademark, conceived by the studio for Majer, starting with the first restaurant in the Giudecca and also used in its corporate packaging.

All the furnishings of the two rooms were designed by the architect Giuseppe Tortato and made exclusively for this restaurant by artisanal producers. There is an intense focus on detail: the interlocking joints of the tables, the combination of materials and colors, as well as the metal skirting boards and grates that evoke the work of Carlo Scarpa.

The environment is unique and illuminated by the warm light of the custom-made lighting fixtures, primarily made of solid wood. The colors capture the attention: dark shades, almost black, for the built-in furnishings and light oak for the tables and chairs against a background of stone, brick and plaster walls as well as the antique wood of the ceiling panels. The floor, an incredible blue terracotta, was created by the Fornace De Martino, a historic Salerno company that has been in business for 1200 years.

Finally, in addition to the bar, the protagonist is the minimalist staircase in exposed concrete, that appears to be suspended over the blue terracotta floor, the visual fulcrum of the second dining room. The staircase is accented by a burnished metal handrail, the same finish as the baseboards and window frames, and a handcrafted parapet with intertwined metal strips.

In conclusion, “Il Refettorio” is a restaurant that celebrates the identity of Venetians, where you can immerse yourself in the historical soul of Venice.